Accessibility Tools

Skip to main content

Resiliència Vitivinícola: Enfrontant el Clima

Resiliència Vitivinícola: Enfrontant el Clima

El sector vitivinícola a Espanya s'ha enfrontat recentment a una sèrie de desafiaments climàtics que han posat a prova la resiliència i la capacitat d'adaptació. A través de dos informes clau de Agroseguro, es revela com els viticultors estan navegant per aquest escenari canviant i la importància vital de l'assegurança agrària en aquest context.

 

Xifres Rècord 2023

En primer lloc, les Indemnitzacions d'aquest any 2023 han estat Rècord. Gràcies a l'assegurança agrària els agricultors han tingut una Resposta a l'Adversitat Climàtica. Aquest any, les vinyes   han patit especialment per tempestes de pedra, sequera i gelades, amb Castella - La Manxa, Catalunya i Castella i Lleó sent les comunitats més afectades.

 

Sinistralitat i Resposta a Aragó i Catalunya

A Aragó i Catalunya, dues comunitats de gran importància per a la viticultura espanyola, els productors han experimentat una sinistralitat significativa  a causa de fenòmens com la sequera i les tempestes de pedra sent les comunitats amb major índex de pèrdues. Agroseguro ha tingut un paper crucial, i ha abonat indemnitzacions que superen els 100 milions d'euros a Catalunya i 80 milions a Aragó. Aquestes xifres no només reflecteixen la magnitud dels danys patits, sinó també la importància de comptar amb una cobertura d’assegurança adequada.

 

Innovacions a les pòlisses d'assegurança per al 2024

Mirant cap al futur, Agroseguro ha implementat canvis significatius a les pòlisses d'assegurança per a la campanya 2024. Una de les novetats és el retard de l'inici del Termini de Subscripció de l’Assegurança de Raïm de vi per 2024, l'1 de novembre, facilitant als viticultors tramitar les seves pòlisses amb més coneixement de la seva situació post-verema. Aquesta adaptació mostra l'esforç per part de les asseguradores per alinear els serveis més estretament amb les necessitats reals dels agricultors. A més, s'ha registrat un creixement al capital assegurat, assolint els 1.156 milions d'euros, cosa que demostra un compromís més gran per part dels productors a assegurar els seus cultius.

 

La Importància de la Cobertura Completa

Els mòduls de tardor de l'assegurança de raïm de vi per la campanya 2024, que ara es poden subscriure fins al 20 de desembre, ofereixen una cobertura més completa, incloent-hi riscos com la gelada i la pedra. Aquesta cobertura integral és essencial en un context on dues de cada tres hectàrees assegurades han patit danys, principalment per sinistres de pedra, gelada i els EFECTES DE LA SEQUERA.

 

Reflexions Finals

Aquests informes d'Agroseguro no només ofereixen una visió detallada dels desafiaments actuals, sinó que també subratllen la importància d'una protecció adequada a través d'assegurances agràries. Per als viticultors, això significa no només assegurar els seus cultius, sinó també garantir la sostenibilitat i la viabilitat futura dels seus negocis.

A Dracma, comprenem la importància d'estar ben preparats i protegits davant d'aquests desafiaments. Ens dediquem a proporcionar assessorament expert i solucions personalitzades  per assegurar que la seva vinya estigui equipada per enfrontar qualsevol adversitat.

.

 

Fonts: Agroseguro

La estimación de indemnizaciones del Seguro Agrario alcanza cifras elevadas en aragón y cataluña en 2023

El 1 de noviembre empezó el plazo de suscripción del seguro de uva de vino

Foto: Maria Rosa Ferré