Accessibility Tools

Skip to main content

TEMPESTES DE PEDRA, SEQUERA i GELADA

TEMPESTES DE PEDRA, SEQUERA i GELADA

Les tempestes de pedra, la sequera i la gelada son els riscos que la vinya ha patit més, enguany. Es calcula que arriben als 100,5 milions d'euros.

Segons la nota de premsa del 5 d'octubre passat, Agroseguro abona 65,7 milions d'euros en indemnitzacions a productors de raïm de vi pels sinistres ocorreguts aquest any, com a primer pagament. El 65% de l'estimació del total dels danys patits a la collita del 2023.

Els fenòmens més nocius per al cultiu del raïm de vi, amb indemnitzacions per valor de més de 23 milions d'euros han estat les tempestes de pedra ocorregudes durant els mesos de maig i juny, així com les derivades de les reiterades DANA (gota freda ) del mes de setembre.

La sequera que hem patit durant l'any 2023, ja s'ha convertit en el pitjor sinistre de la història de l'assegurança agrària, també ha afectat la vinya, amb 21,3 milions d'euros abonats en aquest primer pagament d'indemnitzacions.

Els danys per gelada han suposat gairebé 12 milions d’euros.

El repartiment a viticultors assegurats ha estat com diu la nota de prensa:

  • Castilla-La Mancha (23,2 milions d'euros),
  • Cataluña (13,3 milions d'euros)
  • Castilla y León (11,4 milions d'euros).
  • La Rioja (4,8 milions d'euros)
  • Extremadura y Aragón (4,6 milions d'euros)
  • La resta entre el País Basc (Àlaba), Andalusia, Comunitat Valenciana, Galicia, Balears, Comunitat de Madrid, Regió de Murcia i Navarra.

Tot això sense comptar el dany causat a la plantació que no donarà els seus fruits a la collita del 2024.

Davant d'una previsible baixada de producció per la verema del 2024, degut a ceps morts o a brots inferiors a 30 cm, es pot declarar sinistre per danys a la plantació. Així, es cobra per endavant la indemnització del dany econòmic que el viticultor patirà el proper any.

La DEFINICIÓ de la garantia de la plantació la tens en EFECTES DE LA SEQUERA

Cal tenir en compte que la planta declarada afectada, morta o es prevegi de menor producció a l'any següent, s'haurà d'assegurar per menor producció, la propera verema.

Si es decideix arrencar ceps i el proper any es torna a plantar a la mateixa parcel·la, aquests ceps s'han d'assegurar com a plançons (ceps joves sense producció).

Pots veure com es valora la pèrdua de collita per a l'any que ve degut als Danys ocasionats per la SEQUERA. EFECTES DE LA SEQUERA

Font: Agroseguro