Accessibility Tools

Skip to main content

Més enllà de les Contrasenyes Fàcils: Estratègies per enfortir la seguretat cibernètica

Més enllà de les Contrasenyes Fàcils: Estratègies per enfortir la seguretat cibernètica

En el vast i complex món de la ciberseguretat, la gestió de contrasenyes continua sent una de les àrees més crítiques i, tot i això, sovint és la més descurada. La facilitat amb què molts opten per contrasenyes febles es tradueix en portes obertes per als ciberdelinqüents. Aquest problema, però, va més enllà de la simple elecció d'una contrasenya; toca l´essència de les nostres pràctiques de seguretat digital i la percepció general del risc.

 

Més del 50% dels ciberatacs l'any passat es van deure al robatori de credencials, segons estudis de seguretat. Això subratlla una lliçó crucial: el robatori d¿identitat digital és una amenaça persistent i evolutiva. NordPass, un reconegut gestor de contrasenyes revela al seu informe anual que fins al 70% de les contrasenyes més comunes es poden piratejar en menys d'un segon. Aquestes inclouen seqüències numèriques simples i paraules predictibles, amb "admin", "123456" i "12345678" encapçalant les llistes a Espanya. Curiosament, contrasenyes com a “mallorca64” demostren que fins i tot intents més creatius poden ser vulnerables, trigant fins a sis dies a ser desxifrades.

 

EL 70% de les contrasenyes més comunes es poden piratejar en menys d'un segon

 

Cada primer dijous de maig, com a part del Dia Mundial de la Contrasenya, es fan esforços per conscienciar sobre aquestes pràctiques de seguretat. Tot i això, la persistència de contrasenyes febles suggereix que aquests missatges no són prou efectius. Per què? La globalització i la tecnologia han expandit l'abast dels possibles atacs, eliminant barreres geogràfiques i permetent qualsevol actor malintencionat accedir a informació personal des de qualsevol part del món.

 

Un dels consells destacats recentment en mitjans de comunicació suggereix la utilització de caràcters especials com la “ñ” i la “ç”, que no es troben al teclat anglès estàndard, oferint un nivell addicional de seguretat. Les recomanacions de seguretat continuen emfatitzant la necessitat de contrasenyes robustes que barregin lletres en majúscules i minúscules, números, i símbols per enfortir la seguretat.

 

És crucial entendre que una contrasenya, no importa com sigui de forta, mai no pot ser l'única línia de defensa. La metodologia de "Confiança Zero", basada en el principi de "mai confiar, sempre verificar", s'ha establert com l'enfocament més efectiu. Aquest model requereix autenticació i autorització per a cada accés i sol·licitud de dades dins de l'empresa, reduint significativament la superfície d'atac i limitant el dany en cas de bretxes.

 

Contrasenyes fortes, adoptar mesures de seguretat proactives i protegir-se amb una ciberassegurança és essencial

 

Encara que és vital enfortir les contrasenyes doncs igual que una clau de seguretat de la porta de casa teva la contrasenya és la clau de seguretat del teu sistema digital, utilitzar una contrasenya fàcil de desxifrar és com deixar la porta oberta sense girar la clau pel forrellat.

 

Requisits mínims per generar contrasenyes: 

  • Un mínim de 8 caràcters, però com més segurs seran. A poder ser incloent lletres que no tingui l'abecedari anglès com la ñ i la ç
  • Utilitzar paraules encadenes entre si, perquè la contrasenya serà llarga i la seva deducció no sigui fàcil. Exemple: esborrany_matalàs.Despertadorde183**
  • No han de contenir dades personals, perquè ningú conegut la pugui endevinar.
  • No han de ser nom de cançons, refranys, frases conegudes, …
  • No s'han de repetir en diferents comptes o serveis. Segons l'informe 'Influència de la tecnologia a la vida dels espanyols', de Kaspersky, prop del 20% dels enquestats utilitzen sempre les mateixes.
  • No s'han d'apuntar en cap mitjà visual, només en un gestor de contrasenyes.
  • No s'han de compartir a tercers.
  • S'han de canviar sovint, almenys dues vegades l'any.

 

Finalment, malgrat enfortir contrasenyes i adoptar mesures de seguretat proactives, també és essencial protegir-se amb una ciberassegurança. En un entorn on cap mesura és infal·lible, la ciberassegurança actua com una xarxa de seguretat, proporcionant suport i mitigació financera en cas d'incidents. L'analogia de la casa de la informàtica com el cor de les nostres dades i les operacions empresarials recalca la importància d'assegurar tots els aspectes del nostre entorn digital.

 

Per tant, a més de revisar les nostres contrasenyes, hem de considerar una estratègia integral que inclogui formació adequada, ciberseguretat avançada i cobertura d'assegurança, assegurant així que tant les nostres dades com la nostra infraestructura estiguin protegides davant de qualsevol adversitat.

 

PD: Si vols esbrinar alguns passos que hauries de fer per evitar arruïnar-te per un ciberatac baixa't nostre e-book