Accessibility Tools

Skip to main content

Parlem del Càncer de pròstata

Parlem del Càncer de pròstata

 cancerprostata

El càncer de pròstata, per mi, fa alguns anys, era una malaltia més de tantes que existeixen i a la qual no li havia parat cap atenció.

D'una banda, és normal, sóc dona i, per tant, no sóc una potencial malalta d'aquest càncer.

De l'altra, sempre visc mirant endavant sense pensar què ens pot passar el dia menys esperat.

Doncs bé ja fa gairebé 10 anys, al meu marit li van diagnosticar un càncer de pròstata sense haver tingut cap sospita.

Ja ho diuen, el pitjor d'aquest càncer és que amb prou feines dóna símptomes perquè quan es diagnostica pugui ser que estigui en una fase molt avançada.

L'edat, els antecedents familiars i el grup ètnic són els factors de risc més comuns d'un càncer que és, avui dia, el segon més freqüent entre els homes, i és més habitual que desenvolupin aquest tipus de càncer els homes africans i afrocaribeny, els majors de 60 anys o aquells que tinguin un familiar pare o germà a qui hagin diagnosticat aquesta malaltia.

En el cas del meu marit, el seu avi patern va ser el que va morir a conseqüència de càncer de pròstata als 80 anys i si hagués tingut en compte les recomanacions que detallem a l'article La prevenció del Càncer de pròstata, hagués assistit a les visites de prevenció que tenia garantides en pòlissa, amb anterioritat, potser no els ho haurien detectat en una fase tan avançada.

Què va passar doncs?, que després dels resultats de les proves mèdiques, el resultat de les analítiques, va donar un PSA molt superior a la mitjana normal, cosa que van requerir més proves fins que l'uròleg amb qui es va visitar li va diagnosticar una situació amb molt mal pronòstic.

L’uròleg Dtor. Francesc Serrallach Orejas de Creu Blanca  de Barcelona davant la disjuntiva de no poder fer res i enviar-lo a casa amb un antiinflamatori o un analgèsic qualsevol i dir-li que era tan greu la seva situació que no valia la pena fer res més, ens ho va confessar mesos més tard, va optar per agafar un paperet i anotar Dr. Richard Gaston de la ELSAN Clinique Saint Augustin en Bordeus, i dir, poseu-vos en contacte amb ell. Si entreu a la pàgina web de la Clínica li expliqueu que us envio jo i que voleu saber si creu que és operable.

Primer voldria comentar que Richard Gaston és una eminència en cirurgia prostatectomia radical per laparoscòpia i és el cap del gabinet d'urologia d'aquesta clínica a França. És un pioner a la utilització del ja conegut robot Da Vinci. Però això per a nosaltres, en un moment de xoc, no volia dir res.

Us puc confessar que ho vaig haver d'assimilar durant 24 hores per decidir que, posar-me en contacte amb el Dr. Gaston era la nostra única esperança. Ni us explico la paralització que patia el meu marit. De tota manera, des de Dracma vam mobilitzar cel i terra contactant amb l'asseguradora amb què teníem contractada la pòlissa de salut de l'empresa del meu marit i vam acudir a la Segona Opinió Mèdica alhora que sol·licitava audiència i diagnòstic per part del Dr. Gaston.

Després de 14 anys de treballar col·lectius de salut per a empresa, a la nostra corredoria d'assegurances Dracma, vaig tenir l'ocasió de comprovar directament quan una companyia asseguradora està amb tu recolzant-te i t'ajuda a prendre les decisions més encertades.

A les 48 hores de rebre la mala notícia ja teníem un correu que ens corroborava el diagnòstic rebut i deia que podia ser operat amb un elevat percentatge d'èxit.

Aleshores, ens van enviar el pressupost d'aquesta intervenció i estada hospitalària i després de ser consultat a l'asseguradora, ens van confirmar el que em temia, que en aquell moment l'operació amb el sistema robòtic da Vinci no quedava coberta. Tot i això, ens acceptaven tot el cost que va suposar les proves, estada i tractament posterior.

Actualment aquest sistema està cobert fins un límit, així com el seguiment de les malalties greus com pot ser el càncer, garanties que pots rebre com a servei i atenció en un pla de salut privat.

No cal dir que, davant d'una prova de foc com aquesta, surt de tu tot el valor que de vegades mai no vas pensar que tindries. No parlem mai de les possibilitats de fracàs i sempre del que havíem de fer perquè fos un èxit. Costés el que costés, la vida és el primer i ni que hagués hagut de vendre una joia, per exemple, era la millor inversió que podíem fer en aquell moment.

En pocs dies, no recordo gaire bé, vam rebre el primer informe de la Segona Opinió. Provenia d´un centre d´urologia molt prestigiós de Barcelona. Al nostre país comptem amb molt bons uròlegs i la primera pregunta que se'ns plantejava era, per què anar a França quan aquí hi ha tan bons uròlegs?

Més tard vaig esbrinar que gairebé tots els uròlegs que es troben amb aquesta situació a les seves pròpies carns es tractaven amb el Dr. Gaston.

Vam investigar quins uròlegs eren els que millor podien operar aquest tumor maligne per la mida, i per l'experiència en l'última tecnologia i es va visitar amb un parell.

Tots coincidien en el diagnòstic i el tractament, però què va ser que ens va decantar anar a un país desconegut, almenys en temes de salut? Era lluny, vam haver de recórrer 674 km. amb cotxe doncs així teníem la distracció del paisatge i semblava que el retorn seria menys traumàtic que anar amb avió. Vam anar sols. No vam tenir ni la companyia dels fills ni altres familiars que ens engresquessin.

D'una banda, els pressupostos rebuts dels centres hospitalaris de Barcelona eren una mica més elevats, no gaire, però no n'hi havia cap detall. En canvi, el que rebem de la ELSAN Clinique Saint Augustin detallaven tots els costos pas a pas, podent gràcies a això poder recuperar part d'aquesta despesa com a reemborsament de la pòlissa de salut que teníem en aquell moment.

La primera impressió quan vam conèixer el Dr. Gaston va ser que era una persona molt humana i propera. Ens va explicar amb detall com es realitzaria l'operació i quan l'operació va haver finalitzat va venir a veure'm a l'habitació per dir-me que l'operació havia estat tècnicament un èxit, s'havia realitzat en menys temps del previst i que el meu marit no es moriria d'allò .

El segon informe de la Segona Opinió Mèdica ens va arribar just quan ja estava ingressat i la seva lectura em va tranquil·litzar enormement, ja que dins de les diferents opcions que aconsellaven, en una, la que deia la utilització de la laparoscòpia en robot, aconsellava que fos realitzada per un gran expert en aquesta tècnica. El Dr. Gaston era el cirurgià que més operacions havia fet amb aquest robot. Actualment, més de 5.000.

He de confessar també que, jo crec molt en la medicina natural i que gràcies a un amic bioquímic que no puc anomenar, seguim un pla de preparació davant i post l'operació que estic segura va ajudar molt que tot fos un èxit.

Tant l'alimentació, l'homeopatia com altres medicines naturals van influir perquè durant l'operació no tingués un dessagnat exagerat i així augmentar-ne l'eficiència. De fet, va durar la meitat del temps previst.

El retorn va ser plaent. Jo, fins al dia abans de la nostra partida, no m'havia mogut de la clínica i aprofiti llavors per fer una passejada per aquesta ciutat tan bonica com és Bordeus.

Vam tornar sense presses i ens vam parar en un hotelet al peu de les muralles de Carcassone. Ell, amb la sonda posada, es va atrevir a passejar tranquil·lament per una ciutat medieval que per l'època i els dies que era, estava a la nostra disposició i la vam recórrer amb gran plaer gaudint dels seus carrers, el seu menjar i les seves botigues.

L'endemà vam continuar el viatge a casa i vam arribar molt alegres i optimistes.

D'aquí poc farà 10 anys de tot això i el meu marit va seguir el tractament posterior aconsellat i corroborat pel Dr. Gaston aquí a Barcelona recuperant-se i trobant-se en perfecte estat físic actualment.

Per què m'importa parlar del Càncer de pròstata? Suposo que ara tots els que heu llegit aquest escrit ho heu entès.

La bona notícia afegida a tot això és que ara el sistema robòtic da Vinci està cobert pels plans de salut que Dracma aconsella i en què també està inclosa la prevenció del càncer.

La Segona Opinió Mèdica per a mi va ser un respir ja que vam tenir la certesa que havíem decidit el correcte.

Aquesta garantia, per mi, és una de les que té un pla de salut privat que dóna més tranquil·litat i ajuda a prendre decisions molt difícils en moments crítics.

Després de tot el que vam passar ens podem sentir molt afortunats.