Accessibility Tools

Skip to main content

Tardor, una estació complicada per a la vista

Tardor, una estació complicada per a la vista

tardor

 

 

El nostre organisme s'ha d'adaptar a l'arribada de la tardor per ser un canvi d'estació que va de la calor de l'estiu a la baixada de les temperatures i canvis horaris amb una durada més curta de la llum natural, augmentant les activitats en centres tancats amb il·luminació artificial i augment de la sequedat ambiental.

A la tardor és quan els refredats i les grips víriques apareixen i tot això provoca un augment de les patologies oculars, com ara la conjuntivitis.

És un moment en què cal prevenir aquests problemes i tenir cura de la salut ocular amb certes pautes:

  • Usar lents de contacte d'un sol ús
  • Mantenir una rutina diària de neteja de rostre
  • Prevenir la sequedat dels ulls davant de l'ordinador
  • Mantenir una dieta rica en vitamina A
  • Evitar l'ús de gel hidroalcohòlic abans de manipular les lents de contacte

Les al·lèrgies freqüents que es produeixen tant a la tardor com a la primavera, repercuteixen a la vista. Els al·lèrgens de la tardor incrementen la conjuntivitis al·lèrgica, que, tal com apunta el Colegio Nacional de Ópticos-Optometristas de España (CNOO), afecta una quarta part de la població espanyola.

La germinació de plantes com l'ambròsia, o la floridura que es desenvolupa amb les primeres pluges després de l'estiu són la causa de la inflamació conjuntiva ocular, picor, cremor, llagrimeig, envermelliment o fotosensibilitat.

L'ull sec, la vista cansada o la conjuntivitis vírica són provocats per la il·luminació artificial, els àcars de la pols als espais tancats, el fum, la sequedat de les calefaccions, els refredats i el vent tardorenc.

La conjuntivitis vírica suposa fins al 80% dels casos de conjuntivitis aguda, sent el tipus més freqüent de conjuntivitis a l'edat adulta, tal com assenyala la Sociedad Española de Enfermedades Infeccionas y Microbiología Clínica (SEIMC).

Entre el 65 i el 90% dels casos de conjuntivitis viral poden ser degudes a les infeccions respiratòries superiors, refredats o mal de coll, causades pels petits microorganismes de l'ambient.

Per tal de millorar els nostres hàbits d'higiene ocular i prevenir problemes oculars la Dra. Maria Sanchez, e-Health Medical Manager de Cigna España proporciona unes pautes per cuidar la salut ocular a la tardor:

Usar lents de contacte d'un sol ús. La millor opció per a qui sigui propens a patir al·lèrgies oculars. Qui aposti per les lents de contacte quinzenals, mensuals o d'ús prolongat és molt important que s'ocupi de la neteja i desinfecció constant.

Prevenir l'acumulació de bacteris a les mans i la cara. La sequedat de les mans i la cara degut al sol, el vent i el fred poden acumular bateries que facin malbé els ulls. Netejar diàriament el rostre i aplicar-hi crema hidratant. Canviar assíduament les fundes dels coixins.

Potenciar una dieta rica en vitamina A des de la infància. Prendre fruites i verdures de color ataronjat, llet, formatge, mantega o peix blau com el salmó o les anxoves.

Evitar la sequedat ocular davant de l'ordinador. Practicar exercicis visuals de relaxació, parpellejar sovint, utilitzar llàgrimes artificials. Adequar els espais de treball per a una bona ergonomia visual per evitar marejos, fatiga visual, visió borrosa, envermelliment dels ulls o llagrimeig.

Extremar la higiene de mans i ungles i anar amb compte amb el gel hidroalcohòlic. Renteu-vos bé les mans amb abundant aigua i sabó fins a l'avantbraç no oblidant de netejar a fons les ungles. No fer servir, en tant que sigui possible, gel hidroalcohòlic i si cal fer-ho, no manipular les lents de contacte ni fregar-se els ulls després. L'alcohol es queda impregnat a la gemma dels dits i provoca irritacions, vermellors i fins i tot lesions als ulls.

Neteja ambiental sense pols. Procureu no estar en llocs que no estiguin nets i ventilats. Airejar l'ambient, ben il·luminat i sense excés de partícules en suspensió. Usar humidificadors, evitar la pols a les catifes i el fum del tabac.

Portar ulleres de protecció quan es practica esport a l'aire lliure. La tardor és una estació perfecta per practicar esports a l'aire lliure, com ara d’aventura i ciclisme. El vent, els mosquits i les partícules de pols i sorra són cossos estranys que poden afectar el sistema visual produint greus irritacions als ulls i, fins i tot, danyar la superfície ocular.

Aneu a l'oftalmòleg una o dues vegades l'any. A més de totes aquestes mesures preventives és fonamental anar a l'oftalmòleg una o dues vegades l'any per evitar afeccions visuals que alterin la nostra qualitat de vida i sempre consultar un especialista davant de qualsevol molèstia ocular.

Font: Cigna