Accessibility Tools

Skip to main content

La prevenció del Càncer de Pròstata

La prevenció del Càncer de Pròstata

Imagen1.jpg

 

 

Degut a la importància que te detectar i prevenir amb antelació una malaltia greu, hem volgut dedicar un article a una de les prevencions més recomanables que tenen els homes si estan assegurats en un pòlissa de salut, com és la del càncer de pròstata.

Un dels càncers més freqüents en els homes, que consisteix en l'aparició de cèl·lules malignes als teixits de la pròstata. A l'any es detecten al món més d'1,2 milions de nous casos. Segons l'AECC, a Espanya, només el 2018, 31.728 homes van ser diagnosticats i 6.061 van morir com a conseqüència d'aquesta malaltia, i s'estima que el 2022 el nombre de nous casos pujarà a més de 35.000.

L'edat, els antecedents familiars i el grup ètnic són els factors de risc més comuns d'un càncer que és, avui dia, el segon més freqüent entre els homes, i és més habitual que desenvolupin aquest tipus de càncer els homes africans i afrocaribenys, majors de 60 anys o aquells que tinguin un familiar pare o germà a qui hagin diagnosticat aquesta malaltia.

És important estar informat de les característiques de la malaltia masculina de més freqüència als homes, les probabilitats de contracció o factors de risc, els símptomes, els mètodes de prevenció, així com les possibilitats de tractament i recuperació. Segons la Movember Foundation  veurem en primer lloc, què és el càncer de pròstata?

Característiques

La pròstata és una glàndula situada just a sota de la bufeta, davant dels intestins. Produeix un fluid que protegeix i enriqueix l'esperma.

El càncer de pròstata es produeix quan algunes cèl·lules de la pròstata es reprodueixen molt més ràpid del normal, donant lloc a un tumor. Si no es tracta, les cèl·lules canceroses de la pròstata poden acabar propagant-se i envair parts distants de l'organisme, especialment els nòduls limfàtics i els ossos, causant tumors secundaris mitjançant un procés conegut com a metàstasi.

Un dels aspectes més preocupants de la malaltia és que la majoria dels càncers de pròstata es desenvolupen sense que els homes experimentin símptomes a les primeres etapes.

Factors a  tenir en compte:

 1. Probabilitats o Factors de Risc
 2. Símptomes
 3. Mètodes de prevenció i Anàlisis
 4. Possibles tractaments
 5. Recuperació i efectes secundaris
 1. Probabilitats o Factors de Risc

El càncer de pròstata només afecta els homes, ja que les dones no tenen pròstata. Els factors de risc en el desenvolupament de la malaltia són:

Edat

Com més gran sigui un home, més possibilitats haurà de diagnosticar-li càncer de pròstata.

Historial familiar

Els homes amb un pare o un germà que hagi tingut càncer de pròstata són dues vegades més propensos a desenvolupar la malaltia.

Grup ètnic

Es produeixen més casos entre homes de color africans i afrocaribenys.

 1. Símptomes

No tots els homes experimenten símptomes de càncer de pròstata. Sovint els signes de càncer de pròstata els detecta per primer cop un metge durant una revisió rutinària.

De vegades, sí que hi ha senyals que poden posar en alerta. Entre els símptomes que poden estar darrere d'un possible càncer de pròstata destaquen:

 • Necessitat d'orinar amb freqüència, especialment a la nit
 • Dificultat en començar la micció o en retenir l'orina
 • Flux d'orina feble o interromput
 • Micció amb dolor o coïssor
 • Dificultat de tenir una erecció
 • Dolor a l'ejacular
 • Sang en orina o semen
 • Dolor o rigidesa freqüent a la part baixa de l'esquena, els malucs o a la part superior de les cuixes

Què fer?

Si esteu preocupats o heu experimentat algun d'aquests símptomes, és important que us consulteu amb el metge de capçalera.

 1. Mètodes de Prevenció:

El propòsit de les anàlisis és detectar el càncer de pròstata a les seves etapes inicials, abans que la malaltia avanci. Hi ha dues proves habituals per a la detecció inicial i, segons el resultat de les mateixes, podràs ser derivat a un especialista perquè et faci una biòpsia.

Anàlisi de sang PSA

L'anàlisi de sang PSA cerca la presència a la sang d'una proteïna que produeixen específicament les cèl·lules prostàtiques.

Tacte rectal

Al tacte rectal el metge introdueix un dit enguantat a l'anus, on és possible sentir part de la superfície de la pròstata.

Biòpsia

En base als resultats de les anàlisis, el pacient podrà ser derivat a un uròleg perquè li faci una biòpsia que podrà determinar la presència de càncer.

És aconsellable consultar al metge de capçalera la situació per decidir si s'hauria de fer anàlisi i triar el millor procediment.

TIPuS DE CÀNCER DE PRòSTATA

Diagnosticar l'etapa o l'estadi en què es troba el càncer de pròstata és clau per poder aplicar el millor tractament. Hi ha 4 etapes o estadis del càncer de pròstata i el sistema utilitzat per classificar el càncer és el TNM: mida del càncer (T), si afecta els ganglis limfàtics (N) i si afecta altres òrgans (M).

Tenint en compte aquest sistema, segons l'AECC, les fases del càncer de pròstata serien les següents:

 • Fase 1: el tumor no és visible ni tampoc palpable. La detecció es produeix quan el pacient acudeix al metge per un altre motiu i és en aquesta consulta quan es produeix alguna evidència.
 • Fase 2: en aquesta fase, el tumor és visible o palpable, però es troba tan sols a la pròstata.
 • Fase 3: en aquest estadi, el tumor ha sobrepassat la càpsula i ha afectat teixits que es troben al voltant de la pròstata com, per exemple, les vesícules seminals.
 • Fase 4: el càncer s'ha expandit i ja afecta altres teixits com el recte o l'esfínter extern.
 1. Possibles tractaments

A l'hora de tractar el càncer de pròstata, cal seguir un protocol ja establert. El primer és detectar en quina fase es troba i en base a això sestablirà el tractament mèdic més adequat. En termes generals, estar en una fase inferior comportaria una disseminació menys probable del càncer.

Altres factors que es tenen en compte a l'hora d'establir un tractament és l'agressivitat de les cèl·lules canceroses, els nivells de PSA i l'edat del pacient, així com la seva esperança de vida.

Amb totes aquestes dades, el metge optaria per aplicar el millor tractament entre els possibles següents:

 • Vigilància activa
 • Prostatectomia
 • Radioteràpia
 • Teràpia hormonal
 • Quimioteràpia

Si s'ha diagnosticat càncer de pròstata

És bo prendre temps per llegir sobre les diferents opcions de tractament. Prendre una decisió ben informada cercant l'assessorament de professionals mèdics i fonts de confiança.

Una Segona Opinió provinent d'experts doctors en aquest càncer pot ser….

La investigació del càncer de pròstata ha evolucionat molt i al nostre país comptem amb molts i molt bons prestigiosos i experimentats uròlegs, encara que no tots són experts en el càncer prostàtic.

Pel que fa als tractaments, el de la hiperplàsia benigna de pròstata es realitza mitjançant la tècnica de làser urològic la cirurgia més avançada del qual compta amb el robot Da Vinci. El sistema robòtic da Vinci és la darrera i més recent evolució de la cirurgia mínimament invasiva.

Des del 1999, en què es va llançar al mercat després de ser creat al si de Silicon Valley, a partir de patents militars i desenvolupat per l'empresa californiana Intuitive Surgical Inc., el robot da Vinci ha revolucionat la cirurgia robòtica als Estats Units i la resta del món, oferint resultats cada cop millors amb el desenvolupament de les successives plataformes robòtiques.

L'any 2014 es llança al mercat el sistema da Vinci Xi (IS4000), la versió més recent i avantguardista del sistema robòtic da Vinci, que actualment compta al món amb 3.900 instal·lacions.

La cirurgia robòtica da Vinci és la síntesi perfecta dels avantatges de la cirurgia oberta i la laparoscòpia. El cirurgià té una visió del camp quirúrgic ampliat i nítid, té la possibilitat de tractar àrees anatòmiques difícilment accessibles, i tot mitjançant uns accessos d'uns pocs centímetres.

Els millors cirurgians uròlegs experts en les intervencions esmentades han rebut l'ensenyament del doctor Richard Gaston, cap del gabinet d'urologia de la ELSAN Clinique Saint Augustin en Bordeaux, amb la més llarga experiència de prostatectomia radical per laparoscòpia que hi ha al món, amb més de 5.000 intervencions. 

Richard Gaston ha escrit nombrosos articles científics sobre les tècniques de URI laparoscòpia i de robòtica. Des de l'any 2004, participa al Congrés Challenges a Laparoscòpia i Robòtica que és el Congrés de referència mundial de cirurgia en directe.

 1. Recuperación y Efectos secundarios

Depenent del tractament a què se sotmeti el pacient, pot ser que experimenti alguns dels problemes següents:

 • Incontinència (pèrdua involuntària d'orina)
 • Disfunció erèctil (dificultat per aconseguir o mantenir una erecció)
 • Augment de pes a causa de la teràpia hormonal

Aquests efectes secundaris tenen diferents durades en diferents persones.

Atès que entre els efectes secundaris d'un tractament es podria produir la disfunció erèctil, el càncer de pròstata pot tenir un impacte seriós en les relacions íntimes. Com que moltes persones que han viscut l'experiència diran, el càncer de pròstata no és només una malaltia d'homes, és una malaltia de parelles. És aconsellable implicar la parella quan es pensa en les diferents opcions de tractament.

Si s'experimenten efectes secundaris hi ha tractaments i accions que es poden fer per fer front a molts d'aquests efectes secundaris.

ASSEGURANÇA DE SALUT

L'assegurança mèdica d'assistència sanitària que un col·lectiu ha d'oferir dins de la cobertura de medicina preventiva està el REVISIÓ UROLÒGICA que consisteix en una revisió anual que inclou ecografia renal i vesicoprostàtica, i la realització d'una anàlisi PSA (antigen prostàtic específic) en cas necessari .

A més, dins de les mesures de prevenció, les assegurances mèdiques haurien de comptar amb un programa de prevenció del càncer prostàtic per a persones més grans de 45 anys que inclou consulta, exploració física, anàlisis clíniques i ecografia transrectal.

Pel que fa als tractaments, el tractament de la hiperplàsia benigna de pròstata mitjançant la tècnica de làser urològic la cirurgia més avançada del qual compta amb el robot Da Vinci.

No tots els plans d'assegurança mèdica tenen les cobertures esmentades. Alguns només ho ofereixen als plans de reemborsament i en canvi alguns, als de quadre mèdic, amb unes franquícies elevades, per l'elevat cost de la seva utilització.

Segona Opinió Mèdica

Es cobreix, en el cas de les malalties greus com les que es tracten en oncologia, cardíaques, trasplantament d'òrgans, neurològiques i neuroquirúrgiques, ortopèdiques complexes, degeneratives etc.

El diagnòstic i/o tractament mèdic rebut inicialment per part de l'assegurat serà valorat per especialistes de reconegut prestigi mundial en relació amb aquesta malaltia greu que transmetran un ampli informe a l'assegurat, donant la seva opinió al diagnòstic i tractament.

En algunes companyies, després de la Segona Opinió Mèdica, l'assegurat si voleu desplaçar-vos a l'estranger per rebre tractament, podreu obtenir informació sobre serveis de suport trucant a la companyia asseguradora, encara que això no signifiqui que es garanteixi l'assistència mèdica a l'estranger.

Font inspiració: Asefa