Accessibility Tools

Skip to main content

El cicle de la vinya

El cicle de la vinya

El cicle de la vinya

Imagen2 1 97300b1a

Les quatre estacions de l’any a la vinya a Torrelavit / autora: Maria Rosa Ferré

El cicle de la vinya passa per totes les estacions de l’any.

  • La TARDOR és la primera i enllaça amb el principi de l’hivern. Entre novembre i gener les fulles seques cauen del cep i aquest descansa en una letargia hivernal.
  • En ple HIVERN, entre febrer i març, es transforma de forma bella i poètica. Se li poda les branques despullades i la saba traspua per les cicatrius. És quan el seu plor anuncia la imminent brotació.
  • A la PRIMAVERA comença a brotar, depenent de les condicions climàtiques i de la varietat, serà al març o l’abril. Els brots que neixen es desprenen del "plomissol" que els protegia del fred i donen la benvinguda a la primavera, amb por a les temudes gelades que les podria tornar a l'estat latent.

Al maig i juny apareixen les inflorescències en el brot, que més endavant seran les flors. Aquestes s'obriran per donar pas a la fecundació del fruit verd, procés conegut com quallat.

  • Haurà arribat l’ESTIU i es donarà la veritable explosió de vida. Entre juliol i agost, quan els pàmpols es tonen sarments s'inicia el verolat: El to verd de la clorofil·la canvia segons els pigments propis de cada varietat.

El raïm de varietats blanques adquireix tons grocs.

El raïm de varietats negres passa del verd al vermell i/o a un blau violaci.

La llavor ja està formada, te acidesa alta i un nivell de sucre escàs.

Seguim amb l’estiu la maduració, de la que dependrà el tipus de vi que es podrà elaborar. Els principals components aromàtics varietals i la seva llarga fenòlica determinaran la qualitat del most.

La verema culmina aquest procés, recollint el raïm quan presenta nivells òptims d'acidesa i una càrrega de fruita adequada quan es formen les aromes varietals. 

Imagen1_1_1.png


Cada estació disposa d’unes característiques, però cada cop ens en visiten més fenòmens adversos i violents, que dels tranquils i assolellats. El fenòmens meteorològics dels darrers temps que han estat i seguiran sent incerts però cada cop més extrems.

L’any 2021 ha destacat per varies situacions meteorològiques remarcables, des d’una gran ?????? ? ?’?????? fins una bona ?????????? ? ?? ??????, passant per una ????? ?? ????? ? ?’?????.

Des de les gelades quan els brots han començat, passant per les pedregades que malmeten brots primerencs i fulles incipients o patint sequeres que deixen la planta sense saba i sense força per florir i fecundar el raïm, es poden patir també malures que no deixa créixer, o si ja ha crescut mata, el fruit segons el moment. A més a més segons les previsions meteorològiques cada any es preveuen tempestes amb vents huracanats cada cop més fortes i virulentes, fent malbé les branques, negant i enfangant el sol.

Els ceps poden morir i la collita es pot perdre.

En aquest sentit, es fa imprescindible la prevenció, com a millor eina per afrontar aquests episodis que, a vegades, són de gran magnitud i hem de minimitzar les conseqüències.

Quan la prevenció no redueix al mínim l’efecte del perjudici de l’amenaça, és aconsellable contractar una assegurança que financerament ens ajudi a pagar les pèrdues ocasionades.

Em refereixo a l’assegurança agrària del raïm de vi.

Aquest darrer any, l’assegurança del raïm va arribar a una xifra històrica en indemnitzacions a viticultors no vista en 42 anys. Concretament, 83,5 milions d’euros. Un 87% més que a la collita 2020 amb més de 191.000 hectàrees sinistrades.

A què es correspon aquest augment d’indemnitzacions? A l’increment de fenòmens meteorològics adversos i greus soferts per les vinyes des de l’arribada de la primavera. A les ??????? registrades entre els dies 13 i 18 d’abril, a nou comunitats autònomes- entre elles totes les principals productores de raïm- hi ha que sumar les ?????????? ???? ???????????? que van causar ?????????? ?? ????? ? ?????? ?????????? a les plantacions més avançades de Castella-La Manxa, Comunitat Valenciana i Extremadura. A més, amb l'arribada de la primavera i el desenvolupament de la vinya, es van poder percebre els danys concrets causats per les ??????? ? ??????? ?? ?? ???????? ????????, observant ?è????? ?? ?????????́ ??????????.

Des del darrer cap de setmana de maig, i durant tot l'estiu, l' ????????? ??????????? va estar constant, deixant-se sentir amb especial virulència durant el mes d'agost, quan les vinyes d'Aragó, Castella-la Manxa, el País Valencià i Extremadura van patir les conseqüències de la ????? a pocs dies d'iniciar-se la verema i amb el raïm molt avançat en el seu desenvolupament respecte al cicle habitual.

Finalment, i després de cinc mesos d'alta sinistralitat (abril-agost), la doble DANA registrada al setembre, va perjudicar explotacions de producció tardana d'Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, la Rioja i Navarra, elevant les xifres de danys i indemnitzacions fins a registres històrics.

Indiscutiblement el canvi climàtic, és una de les pitjors amenaces que hi ha al planeta i que afectarà a les persones de forma global, degut al fracàs de l’acció contra el canvi climàtic, els fenòmens meteorològics extrems i la pèrdua de la diversitat, segons el nou Informe de Riscos Globals elaborat per el Fòrum Econòmic Mundial.

Tot i que alguns llocs ho podran patir abans que d’altres i de forma més virulenta, Catalunya podrà ser uns d’aquests àmbits on els efectes podran ser més durs degut a l’elevada variabilitat de la nostra climatologia.

En el darrer any Catalunya va rebre 2,5 milions d’euros d’indemnitzacions de l’assegurança agrària.

Val més no perdre la producció a causa de l'absència de fenòmens meteorològics adversos. Ah que sí? Però, això no ho podem controlar.

En canvi, tenir els riscos assegurables contemplats en una pòlissa d’assegurances agrària és de lo més assenyat, doncs transferir part dels risc empresarial a una altre companyia és com tenir un soci al que li avances un dividend just.

 

Fonts: blog d’Agroseguro amb Les indemnitzacions del 2021 de l’assegurança del raïm de vi a viticultors s’eleven fins una xifra històrica; blog Cellers Torres El cicle de la vinya; Informe de Riscos Globals elaborat per el ?ò??? ????ò??? ???????