Accessibility Tools

Skip to main content

Com la incertesa global pot afectar la viticultura

Com la incertesa global pot afectar la viticultura

Imagen1_1.jpg

Merlot afectat pel míldiu /autora: Maria Rosa Ferré

Com la incertesa global pot afectar la viticultura

Catalunya és un territori de contrastos. Tenim la sort de gaudir de la majoria de fenòmens meteorològics que es produeixen al planeta degut a la seva situació geogràfica. Pot tenir molts temps diferents en un mateix moment, malgrat no tenir masses quilòmetres d’amplada.

Cada estació disposa d’unes característiques, però ens en visiten cada cop més ???ò???? ???????? ? ????????, que dels tranquils i assolellats.

L’any 2021 ha destacat per varies situacions meteorològiques remarcables, des d’una gran ?????? ? ?’?????? fins una bona ?????????? ? ?? ??????, passant per una ????? ?? ????? ? ?’?????.

En aquest sentit, es fa imprescindible la prevenció, com a millor eina per afrontar aquests episodis que, a vegades, són de gran magnitud i hem de minimitzar les conseqüències.

Quan la prevenció no redueix al mínim l’efecte del perjudici de l’amenaça, és aconsellable contractar una assegurança que financerament ens ajudi a pagar les pèrdues ocasionades.

Imagen2.jpg.

???????? va deixar un bon gruix de neu a moltes comarques. // ACN - Mar Rovira

Em refereixo a l’?????????ç? ???à???, l’?????????ç? ?? ???? ???????? i les ???????????? ?? ???? ?? ??? ????????.

Les indemnitzacions del 2021 de l’assegurança del raïm de vi a viticultors s’eleven fins una xifra històrica en 42 anys: 83,5 milions d’euros. Un 87% més que a la collita 2020 amb més de 191.000 hectàrees sinistrades.

L’augment de les indemnitzacions a productors de raïm de vi es correspon amb l’increment de fenòmens meteorològics adversos i greus soferts per les vinyes des de l’arribada de la primavera. A les ??????? registrades entre els dies 13 i 18 d’abril, a nou comunitats autònomes- entre elles totes les principals productores de raïm- hi ha que sumar les ?????????? ???? ???????????? que van causar ?????????? ?? ????? ? ?????? ?????????? a les plantacions més avançades de Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Extremadura. A més, amb l'arribada de la primavera i el desenvolupament de la vinya, es van poder percebre els danys concrets causats per les ??????? ? ??????? ?? ?? ???????? ????????, observant ?è????? ?? ?????????́ ??????????.

Des del darrer cap de setmana de maig, i durant tot l'estiu, l' ????????? ??????????? va estar constant, deixant-se sentir amb especial virulència durant el mes d'agost, quan les vinyes d'Aragó, Castella-la Manxa, el País Valencià i Extremadura van patir les conseqüències de la ????? a pocs dies d'iniciar-se la verema i amb el raïm molt avançat en el seu desenvolupament respecte al cicle habitual.

Imagen3.jpg

Parellada malmesa per la pedra a La Granada / autora: Maria Rosa Ferré

Finalment, i després de cinc mesos d'alta sinistralitat (abril-agost), la doble DANA registrada al setembre, va perjudicar explotacions de producció tardana d'Aragó, Castella-la Manxa, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, la Rioja i Navarra, elevant les xifres de danys i indemnitzacions fins a registres històrics.

Indiscutiblement el ????? ????à???, és ??? ?? ??? ??????? ???????? que hi ha al planeta i que afectarà a les persones de forma global. Tot i que alguns llocs ho podran patir abans que d’altres i de forma més virulenta, Catalunya podrà ser uns d’aquests àmbits on els efectes podran ser més durs degut a l’elevada variabilitat de la nostra climatologia.

En el darrer any Catalunya va rebre 2,5 milions d’euros d’indemnitzacions de l’assegurança agrària.

Onades de calor

Des de finals de maig fins a finals de setembre cada cop es veuen més onades de calor molt de tres dies de durada. Les onades de calor solen visitar-nos durant els mesos de juliol i agost.

La marinada impedeix superar els 40ºC als territoris més propers a la costa mediterrània, però les entrades d’aire saharià, que ve en massa d’aire càlid, eixut i ple de partícules en suspensió, de l’Àfrica, fa pujar les temperatures, en alguns casos, de forma espectacular.

Imagen4.jpg 

La potent onada de calor del juliol de 2015 assolant la ciutat de Girona/ autor Jordi Sacasas i l’article Els nostres riscos meteorològics

 Onades de fred

Per contra, les onades de fred que, es prolonguen mínim tres dies, tenen temperatures molt baixes, tan si van acompanyades de pluja o neu, com no.

Cada vegada hi ha més possibles baixades importants de temperatures procedents de latituds elevades i del centre d’Europa.

Serà difícil veure una onada de fred escombrant la península ibèrica amb o sense nevades. No obstant, sembla que els fenòmens extrems, és a dir els veritables riscos meteorològics han augmentat en intensitat.

Qui sap si arribarem a tenir un altre febrer del 1956 amb temperatures de (-7ºC) a Barcelona i (-32ºC) a l’estany Gento o bé un gener del 1985 glaçant tot Catalunya com mai en 100 anys ho havia fet.

O potser, mai més ho tornarem a veure a causa de l’escalfament global del planeta?

Imagen5

Brots de xarel·lo afectats per la gelada. Autora: Maria Rosa Ferré

Sequeres

No hi ha cap dubte que la sequera és un dels fenòmens climàtics de major envergadura. En alguns països del Tercer Món, per exemple, ha provocat el que s’anomena catàstrofes humanitàries. Segles enrere, a la península Ibèrica, hi van haver fortes sequeres.

Catalunya en estar a la regió mediterrània és una terra propensa a tenir ??????ç? ?? ?????????????? i ???????? ?? ??????.

Recordem la greu sequera del 2007-2008 que va refermar la idea de l’estalvi de l’aigua.

 Precipitacions torrencials

Fora de temporada, les precipitacions torrencials són molt virulentes i fan malbé bens i material urbà, però també poden causar danys personals i amb la humitat que deixen i les altes temperatures, creen un ????? ?? ?????? ?? ??????? a les plantacions de vinyes i arbres.

Imagen6.jpg

Vinya de Merlot afectat pel míldiu / autora Maria Rosa Ferré

A la zona mediterrània occidental, una gran secada desenvolupa, a continuació, precipitacions catastròfiques fent que el risc més destacat siguin les ??????????? i les seves ??????üè?????. Setembre i Octubre són els dos mesos de més probabilitats.

D’ara en endavant, el temps serà ben incert, doncs l’atmosfera i els seus fenòmens i variables sempre estan vius i van de la calma a la devastació.

Els experts assenyalen que els canvis globals induïts per l’acció antròpica han començat fa temps. Afirmen que el planeta s’escalfarà molt més i el fenòmens meteorològics seran extrems. Potser tinguem més inundacions, més tornados o més onades de calor.

El passat 11 de gener va ser publicat el nou Informe de Riscos Globals elaborat per el ?ò??? ????ò??? ???????. Aquest organisme amb seu a Ginebra i que reuneix un cop l’any a ?????, els principals líders empresarials, líders polítics Internacionales, així com periodistes i intel·lectuals selectes, promou l’anàlisi dels problemes més urgents que afronta el món.

Vivim un temps d’incertesa global mai vist.

El ?????, les ????????? ???????, les ?????? ?? ??????? ?? ???????è???? i el ????????????? ?? ?? ????? són els principals riscos que tenim a la vista, és a dir a curt termini.

També hi ha altres àrees de riscos emergents analitzades: la ciberseguretat, la ??????è???? ? ?’?????, la ?????????́ ????à???? ??????????? i les ????????? ??????ò????, sense oblidar les ??????üè????? ????ò?????? ? ??????? ?? ?? ?????-??, que segueix sent una amenaça crítica per al món.

La desigualtat en el repartiment de les vacunes i disparitat en la recuperació econòmica suposen el risc d’agreujar les fractures socials i tensions geopolítiques. Això entorpirà la coordinació necessària per abordar els desafiaments comuns: reforçar l’?????́ ?????? ?? ????? ????à???, millorar la seguretat digital, restablir els mitjans de subsistència i la cohesió social i gestionar la competència en el espai.

En els pròxims tres anys, es preveu la divisió de la societat entre guanyadors i perdedors.

Tan sols un 16% dels enquestats pensen de forma optimista y un 11% en una recuperació mundial accelerada. Tenir els riscos assegurables contemplats en una pòlissa d’assegurances és de lo més assenyat, doncs transferir part dels risc empresarial a una altre companyia és com tenir un soci al que li avances un dividend just.

Els ?????? ?????????? es consideren, dins les cinc amenaces més crítiques al món, que poden perjudicar a les persones i al planeta, degut al ????à? ?? ?’?????́ ?????? ?? ????? ????à???, els ???ò???? ????????ò???? ??????? i la ?è???? ?? ?? ??????????.

Una transició climàtica desordenada podria empitjorar les desigualtats. Els efectes del canvi climàtic es materialitzen ràpidament en forma de sequeres, incendis, inundacions, escassetat de recursos i extinció d’espècies, entre d’altres.

Temperatures extremes com la de 42,7ºC a Madrid i (-19ºC) a Dallas al 2020 no s’havien vist en molts anys. Així mateix, al cercle polar àrtic arribà a registrar una temperatura 10ºC més alta que la d’anys anteriors.

Desconec si tots els experts, que opinen després d’analitzar convenientment els riscos globals, s’equivoquen, i si estem molt lluny o molt a prop de que les prediccions es facin realitat, però el que sé, per experiència viscuda, és que cada cop hi ha més situacions meteorològiques inesperades en èpoques no habituals i que ens trastoquen la nostra tranquil·litat i la del nostre entorn.

És bo llegir les previsions d’altres, però el millor és prendre nota i fer les nostres, buscant un equilibri entre les mesures preventives a implantar amb un cost i les pèrdues que podríem sofrir en el cas de fer-se realitat la previsió.

Fonts: Informe de Riscos Globals elaborat per el ?ò??? ????ò??? ???????, article a la Meteoteca de Catalunya Els nostres riscos meteorològics de Jordi Sacasas, i blog d’Agroseguro amb Les indemnitzacions del 2021 de l’assegurança del raïm de vi a viticultors s’eleven fins una xifra històrica