Accessibility Tools

Skip to main content

La tempesta digital

La tempesta digital

Piratas

 

Temps variable, el matí clar avança fins que els núvols apareixen i anuncien ruixats o tempestes.

Així com els Pirates del Carib són els amos de les tempestes a alta mar, els pirates digitals han creat la tempesta digital amb la que amenacen de quedar més que xops, arruïnats!.

A l’estiu, la "gota freda" causa un augment sobtat del cabal de rius i inundacions, una de les catàstrofes naturals que major nombre de víctimes produeixen al món.

Amb les tempestes digitals, que venen de la foscor, les víctimes són empreses i organismes, que per la seva transformació digital, depenen dels seus sistemes informàtics i de les xarxes, hi guarden tots els seus arxius inclòs els confidencials, gestionen dades personals de tercers, contracten serveis a tercers, generen propietat intel·lectual i estan subjectes a tota classe de normatives legals.

Sabies que el 58% d’entitats afectades per xantatge paguen rescat, el 70% dels ciberatacs van dirigits a pimes, dels 11.215 expedients de la AEPD el 16 % van ser deguts a internet i l’increment anual de les sancions imposades en el 2020 va ser del 27%?  

Les tempestes digitals tenen altres causes, en diem virus, malwares, ransomwares, extorsions, estafes per suplantació d’identitat, fake news i al darrera hi han criminals, ciberdelinqüents, hackers o pirates informàtics.

Sabies que l’impacte financer dels ciberatacs, a tot el món, degut tan sols a ransomware, s’ha multiplicat per 60 en 5 anys, arribant als 20.000 milions d’euros? I no te vistes a aturar-se.

Si les borrasques, amb vent del nord, fred i huracanat, arrosseguen tot el que troben al seu pas, d’on venen les digitals? De molt lluny o potser de dins a casa, qui ho sap? Posaríem la mà al foc de que mai ningú serà capaç d’esborrar fitxers importants o de deixar entrar un arxiu maliciós per negligència? T’imagines tu en mans d’un intrús digital?

No siguis dels que només se’n recorden de Santa Bàrbara, quan trona, ni del 36% de pimes o 58% de microempreses principiants en ciberseguretat. Forma’t, implanta ciberseguretat, prepara un pla de contingència i recuperació, fes control als teus proveïdors de serveis i, per si falla, deixa’t ajudar per una ciberassegurança, que és la millor solució financera per pagar als teus informàtics, als especialistes forenses, als assessors legals i tota la pèrdua ocasionada, tan teva com la ocasionada a tercers, abans de caure en mans dels pirates del segle XXI.

Article publicat a la revista econòmica Penedès Econòmic en el seu Especial 10è aniversari

image 2