Accessibility Tools

Skip to main content

El llenguatge universal de la Música

El llenguatge universal de la Música

Tal i com les lletres, les paraules, els accents, la gramàtica i el vocabulari de l’idioma parlat i escrit, el llenguatge de la música és el mitjà de comunicació universal, d’interpretació amb instruments musicals o de la veu. Escala de sol, de fa, blanques, negres, corxeres, semicorxeres, fuses i semifuses. Figures dibuixades sobre horitzontals de ratlles d’un pentagrama combinen l’alçada dels sons i els silencis amb la seva durada, respectant els principis de la melodia, de l’harmonia, de la mètrica, de la tonalitat, del contrapunt i del ritme. Com a resultat d'aquesta combinació que es transmet al passat, s'acompanya al present o ens permet reduir-lo al futur. L’escoltem en directe en un concert, una òpera, en un auditori, en un teatre amb embolcall de la dansa, una església, un celler, una cava, al jardí, a tocar, al despatx, al carrer, al tren, en un avió, en un tren, en un vaixell, en una butaca, estirats al llit de casa, d’un hotel, d’un hospital. Durant el treball, viatgem, mengem, bevem o llegim. En qualsevol cas, la música s'acompanya i ens relaxa o es anima a ballar-la i és emocional. Custòdia en particions, com llibres que guarden paraules escrites, composicions originals i úniques immortalitzacions. Estudi i treball de creació i interpretació per queixa als més exigents.20200104 080518El Nadal ens atansa a la música en directe, unes obres tradicionals de la nostra terra i avantpassats i fa que la seva memòria perdura. Celebrem les festes i entrada de l'any amb música de tot arreu, interpretada per instruments de corda, de vent, de percussió, de fusta, de metall, de pràctica. Música que acompanya cançons cantades per veus infantils i adultes, amb registres aguts i greus, de solistes sopranos i tenors, de contralts i baixos, per trobar el terme mig a les mezzosopranos i els barítons, segons siguin veus femenines o masculines. 

A corals i amb solistes, quan s’acosta la fi de l’any, podem escoltar concerts fantàstics que treuen a la llum obres nadalenques i patriòtiques, alegres i melancòliques, que existeixen de molt diverses opinions i tendències i que els fan sentir que, sobre tot, alguns humans perdurin en la memòria. Admirada música!

Que el 2020 permeti agafar camins inexplorats i meravellosos per arribar a vulguem, amb qui vulguem i estimar l’entorn de la naturalesa, la font d’inspiració tanta música, que tarda d’hora deixarem.