Accessibility Tools

Skip to main content

5 Raons del per què necessito una assegurança de vida

5 Raons del per què necessito una assegurança de vida

Sembla una resposta òbvia. Necessito una assegurança de vida per si vull deixar arreglades les persones que són la meva família, quan em mori.

Però què vull dir quan penso a deixar-les arreglades? Estic pensant en la meva absència i les seves conseqüències més immediates, però, per què?

Perquè els imprevistos sorgeixen quan menys ho esperes, la vida té un final, ens agradi o no, i la salut és impredictible per molt que ens cuidem. No cal que arribis al final de la teva vida, pots arribar a un moment en què la salut et gasti una mala passada i segueixis aquí, però en molt pitjors condicions.

Dades preliminars

Tots sabem que la realitat actual és molt canviant i el que avui és segur demà deixa de ser-ho. Les feines són volàtils perquè les professions evolucionen. La tecnologia va a una velocitat tan ràpida que mai no hi havia hagut els canvis tan abismals que s'estan produint i es produiran en els propers anys.

La majoria de les compres d'habitatge al nostre país es fan mitjançant una hipoteca. Anys enrere, els bancs t'oferien les hipoteques com si fossin xurros i comprar habitatges era bufar i fer ampolles. Sobrava liquiditat bancària i el capital per comprar un habitatge superava amb escreix el percentatge recomanable, incitant a comprar béns que altrament no t'haguessis plantejat fer. Casa nova recent moblada, cotxes i fins i tot viatges eren la causa d’un augment de la despesa mensual que havies de dedicar a la devolució del préstec i els seus interessos. Amb una prima a pagar de l'assegurança de vida bancària, molt més elevada que si l’haguessin contractat a través d'una corredoria d'assegurances, maquillada per pagaments mensuals.

Ningú pensava que les coses podien torçar-se i que l'habitatge, inversió segura fins aquell moment, podia ser un autèntic maldecap, doncs ningú se’n adonava que quan compres una casa per viure-hi, no has de pensar a fer-hi negoci.

L'aparició del Covid-19 ha estat una altra de les eventualitats que ningú va predir i que ha causat tant de dolor en tantes famílies. Els imprevistos són així, apareixen quan menys ho esperes i l'experiència ens diu que hauríem d'estar preparats per afrontar-los.

Per tots aquests motius, tots necessitem tenir una assegurança de vida.

¿De què tracta una assegurança de vida?

El primer que ens ve al capdavant, quan sentim parlar d’una assegurança de vida és la mort. I, com que ningú vol morir-se i pensar-hi, ens dóna “iuiu”, millor ho deixem per a una altra ocasió.

Però una assegurança de vida és més que això. És una assegurança que garanteix un capital o indemnització econòmica determinada als beneficiaris de la mateixa, que solen ser els éssers més estimats, en cas que moris, però també, en cas de tenir una malaltia o accident greu que suposi la teva invalidesa com a assegurat , el beneficiari ets tu.

Garantir la seguretat de la família és la raó principal per la qual se solen contractar aquestes pòlisses, sobretot quan l'economia familiar depèn, en gran mesura, de la persona assegurada. Però, fins i tot quan depèn dels dos membres de la parella, l'assegurança de vida és una protecció.

Anem a l'interrogant. Per què necessito una assegurança de vida?

La indemnització econòmica de l’assegurança de vida pot ser un gran suport en situacions imprevistes o de risc. Podem resumir en cinc, els motius o beneficis de les assegurances de vida que fan que et planteges el fet de contractar-ne una.

5 Raons per tenir una assegurança de vida

  1. Protegeix a la família quan tu no hi siguis.

Quan el suport econòmic familiar depèn en gran part, o totalment, dels ingressos d'una sola persona, actualment hi ha moltes famílies monoparentals, la cobertura bàsica garanteix que els beneficiaris de la pòlissa disposaran d'una indemnització o renda, fixada prèviament, que redueixi l'impacte econòmic de la seva absència.

Després de la mort hi ha moltes despeses urgents que els familiars han d'afrontar, com són l'enterrament i l'Impost sobre Successions, segons la Comunitat Autònoma. Aquesta quantitat també podrà ajudar a cobrir-los.

Tot i que totes les assegurances de vida protegeixen davant la mort i invalidesa per malaltia o accident, opcionalment també poden donar un doble o triple capital a la contingència d’un accident de circulació. Això pot ser de gran ajuda, per a aquelles persones que viatgen sovint, en el cas que es produeixi el succés.

Així que, aquesta és una de les principals raons de les assegurances de vida, perquè la teva família quedi protegida davant de la teva possible defunció.

  1. Assegura els estudis dels teus fills

El segon dels beneficis que té contractar una assegurança de vida és la seguretat del futur dels més petits de la casa. Els fills sempre ens preocupen i és un dels motius pels quals se sol pensar en contractar una assegurança de vida. La indemnització de l'assegurança després de la mort del progenitor, si es calcula amb cura la quota, pot garantir la continuïtat dels estudis dels seus fills, de manera que no depenguin de beques que no sempre es concedeixen amb facilitat.

Els fills, en el cas de separació dels pares, poden quedar més indefensos, ja que les despeses familiars es multipliquen i en cas de faltar-ne un per mort o invalidesa, la situació es complica.

  1. Garantir l’amortització d’una hipoteca A Espanya, el 30% dels habitatges s’han adquirit amb un préstec hipotecari. La majoria dels bancs diuen que poden oferir millors condicions si es contracta, a més, una assegurança de vida, entre d'altres. Tot i que no és obligatori, l'assegurança de vida és una manera que el banc tingui garantit que, en cas de mort, el capital assegurat cobreixi la cancel·lació de les quotes que encara no s'hagin pagat. En aquests casos el beneficiari és el banc en primer lloc i els familiars per al capital sobrant si és que n'hi ha. D'aquesta manera s'allibera la família de la càrrega econòmica que suposa continuar a l'habitatge.

La mort d'un dels membres de la unitat familiar que suporten el seu pes econòmic pot suposar un llast que posi en perill seguir-hi o haver-se de buscar un altre lloc en perdre-la al costat potser a tots els estalvis que es va posar a la compra .

Ja que una invalidesa també podria suposar dificultats per continuar pagant les quotes pendents d'una hipoteca, és molt convenient tenir la garantia de la incapacitat permanent coberta a l'assegurança de vida vinculada a la hipoteca. Per a més informació llegir article: Què saber d'una assegurança de vida vinculada a un préstec hipotecari 

  1. Possible Invalidesa

Els beneficiaris d'una assegurança de vida poden ser els familiars o els éssers estimats, però també ho és la pròpia persona assegurada. La invalidesa és una de les causes o contingències que ens hauria de preocupar, en contractar una pòlissa de vida.

El fet que puguem patir una malaltia o patir un accident, que ens invalidi la nostra vida i no ens permeti continuar treballant, és un dels motius de pes que hauríem de tenir molt en compte.

A causa d'una incapacitat permanent total o absoluta,  si l'assegurat no pot continuar exercint la seva activitat laboral, o, la invalidesa li suposa assumir tractaments costosos, és probable que, a més de la situació complicada, que comporta la invalidesa, es presentin dificultats econòmiques.

Aquesta garantia sempre hauria d'estar inclosa a l'assegurança de vida. Amb aquesta cobertura, l'assegurança de vida pot avançar el capital assegurat o atorgar una renda durant el període de temps que dura la cobertura perquè es puguin fer front a les despeses.

Caldrà distingir quina cobertura és la que contractes, si la Invalidesa Permanent Total o/i la Invalidesa Permanent Absoluta. Totes dues són importants, però no totes les pòlisses les porten incloses.

La Incapacitat Permanent Total és aquella que es declara quan, a causa dels símptomes i/o seqüeles d'una patologia o lesió, un treballador no pot continuar fent la seva feina habitual.

La Incapacitat Permanent Absoluta és aquella que es declara quan el treballador no pot continuar actiu laboralment parlant, en cap ocupació o ofici.

Abans de res, hem d'analitzar la nostra situació personal com a assegurat, tant si ets un treballador dependent o ets autònom, ja que els subsidis per invalidesa que provenen de l'INSS dependran de com et declarin la invalidesa, sent la Invalidesa Permanent Total la de major freqüència i la que cobreix només el 55% de la base reguladora.

  1. Malalties Greus

Finalment, un dels motius importants per contractar una assegurança de vida és la cobertura per malalties greus.

Quan es diagnostica una malaltia greu, com pot ser el Càncer, Infart de miocardi o Insuficiència renal entre d'altres, el més probable és que no es pugui continuar exercint l'activitat laboral, incrementant les necessitats econòmiques amb què fer front, com són les despeses mèdiques i l’assistència per dependència.

En aquests casos, aquesta garantia permet sol·licitar a la companyia una bestreta del capital assegurat, ja sigui de manera total o parcial.

Al costat de la cobertura per Invalidesa, la cobertura per malalties Graves és una de les essencials per garantir l'estabilitat econòmica dels assegurats davant d'aquests imprevistos.

En general, els beneficis que l'assegurança de vida té els podríem resumir dos: la tranquil·litat i la seguretat que, davant de qualsevol situació, cobrirà les nostres necessitats i les dels nostres éssers estimats quan més ens calgui.

Si tens dubtes planteja’ns-els i et facilitarem alternatives per poder decidir.