Accessibility Tools

Skip to main content

CÀNCER DE MAMA, més enllà d’un llaç rosa

CÀNCER DE MAMA, més enllà d’un llaç rosa

CÀNCER DE MAMA, més enllà d’un llaç rosa

 

¿Cóm prevenir i abordar un diagnòstic de càncer de mama?

La dona és present a totes les llars, ja sigui per ser l'àvia, la mare, el cap de família, la dona, la parella, la filla, la nora, la núvia, l'amiga o la néta. A les empreses i organitzacions, la dona és present a tots els sectors, nivells de responsabilitat, treballs manuals, treballs intel·lectuals, comercials, com a sòcia, directiva, empleada i/o professional.

El 19 d’octubre és el dia internacional del càncer de mama, per que recordem l’important que és evitar-lo, prevenir-lo i tractar-lo per la dona, la meitat de la població.

Segons l’estudi Perspectives de la Població Mundial 2019 realitzat pel Departament d'Afers Econòmics i Socials de les Nacions Unides, la població mundial està dividida entre un 49,5% de dones i el 50,50% d'homes, és a dir, 3.861 milions de dones i 3.939 milions d'homes del total de 7.800 milions de persones que poblem el planeta.

Segons la Asociación Española Contra el Cáncer (AECC)  1 de cada 8 dones desenvoluparà el càncer de mama, al nostre país, sent el tumor més freqüent en elles.

En els homes és molt infreqüent, en canvi, ja vam dir que el càncer que més probabilitat podien patir era el càncer de pròstata sense la prevenció del qual pot arribar a ser molt greu.

La bona notícia és que el tractament dels dos càncers ha evolucionat fins a tal punt en les darreres dècades que, si es detecten en fase precoç, és a dir mitjançant prevenció, el percentatge de curació és elevadíssim. A més, portar una vida sana i activa redueixen la seva incidència i ajuden a recuperar-la.

La taxa de supervivència del càncer de mama és cada vegada més gran. El 82,8% de les afectades arriben a superar-lo als 5 anys, sent una dada, superior a la mitjana europea, que ens anima.

Aquests resultats es deuen als excel·lents resultats dels tractaments mèdics i a la millora de les tècniques de detecció precoç, implantades en els darrers 20 anys.

El càncer de mama consisteix en un creixement de cèl·lules malignes que s'origina a la glàndula mamària productora de llet, o als conductes que la porten fins al mugró.

En la majoria dels casos, l'únic símptoma és notar un bony indolor al pit, mentre que en altres ocasions és una secreció pel mugró o un canvi de la seva forma.

Però molt abans d'això, ho podem evitar si seguim les pautes aconsellades per a la seva prevenció precoç.

Causes del càncer de mama

Les causes són desconegudes, encara que sí que hi ha factors de risc que predisposen a la malaltia:

 • Edat avançada
 • Exposició a estrògens al llarg de la vida
 • Primera regla molt precoç o menopausa moll tardana
 • No fills
 • Tractament hormonal
 • Factors relacionats amb l’estil de vida, como obesitat, sedentarisme i consum d’alcohol
 • Factors genètics

Al voltant d'un 7% dels casos es deuen a una alteració d'un gen que s'hereta de pares a fills i és responsable que un 50% de les dones portadores d'aquesta alteració desenvolupin el càncer de mama.

Què es pot fer per prevenir-ho? Abans de res, dur a terme tot allò que el seu contrari pugui ser la seva causa. Tot i així, és convenient tenir tota la informació sobre les pautes preventives i l'abordatge d'aquesta malaltia seguint el tractament i els consells del metge.

Factors relacionats amb l’estil de vida

Tenir hàbits de vida saludable, evitant el sobrepès perquè el greix corporal és la causant de la segregació d'estrògens relacionats i evitar l'excés de consum d'alcohol. Així, doncs, una dieta equilibrada basada en fruites, verdures i proteïnes animals, practicar exercici físic freqüentment i evitar el consum d'alcohol és una bona mesura. També és important descansar les hores suficients i anar a revisions ginecològiques periòdiques.

Finalment, l’autoexploració mensual, especialment els dies posteriors al període menstrual, és important:

 1. Identificar a simple vista algun possible embalum, inflamació, arrugues, clotets, granellades, zones vermelles o canvis en la posició del mugró.
 2. Comprovar que no hi ha alteracions en el contorn dels pits.
 3. Palpar cada sinus amb els rovells dels dits de la mà contrària, començant pel mugró i realitzant moviments circulars en línies rectes.
 4. Examinar les aixelles

consellsmedics.jpg

Factors relacionats amb l’edat

Segons l’Asociación Española Contra el Cáncer (AECC), al voltant del 18% dels càncers es diagnostiquen a la dècada dels 40 anys, i el 77% por sobre dels 50 anys. Superats els 75 anys, el risc disminueix. Per això, per a la seva detecció precoç és molt important que les dones de 40 anys o més es facin una mamografia de manera periòdica.

Factors genètics i d’historial familiar 

Al voltant del 7% dels casos de càncer de mama es deuen a alteració genètica heretada. Si hi ha antecedents familiars, és convenient demanar consell genètic, que permetrà determinar si s'associa o no a una mutació genètica (BRCA1 BRCA2).

La probabilitat de desenvolupar un càncer de mama al llarg de la vida és d'un 57% a les portadores de BRCA1 i del 49% en el cas del BRCA2 segons la SEOM  Sociedad Española de Oncología Médica .

En el cas d’haver rebut un diagnòstic positiu de càncer de mama, és molt important cuidar l’estat emocional, seguir un estil de vida saludable i reduir el nivell d’estrès.

Cal no oblidar que es tracta d'una classe tumor amb un altíssim índex de curació, però és fonamental seguir les indicacions i els tractaments prescrits pel metge especialista.

En resum, les quatre pautes a seguir serien:

 1. Consell mèdic
 2. Consell Genètic
 3. Revisió ginecològica freqüent
 4. Prevenció precoç

La prevenció la podem realitzar d'aquesta manera:

 • Practicar exercici de forma regular
 • Restringir el consum d’alcohol i el tabac
 • Evitar el sobrepès amb una dieta sana i variada, baixa en grasses saturades
 • Descansar les hores adequades
 • Conèixer be el propi cos
 • Acudir a revisions ginecològiques periòdiques

L'assegurança mèdica privada facilita innovadors mitjans de diagnòstic preventiu i permet l'accés a tractaments de primeríssim nivell, a més de la cura nutricionista i sense llistes d'espera.

Les empreses oferint com a salari emocional una assegurança mèdica col·lectiva, tenen cura de la seva plantilla femenina facilitant-los.

Sense oblidar l'accés a la Segona Opinió Mèdica a què es pot accedir de forma gratuïta quan hi ha un diagnòstic de Malaltia Greu.

Font: Cigna