Accessibility Tools

Skip to main content

Salut a la dona: Alimentació durant la lactància

Salut a la dona: Alimentació durant la lactància

La dona té el privilegi de ser una persona que pot donar a llum un fill. El benestar del bebè és i ha de ser el benestar de la mare. Per això la seva salut és fonamental.

Les empreses, dins del seu pla de salut integral de la plantilla, haurien de facilitar, a més de la conciliació familiar, consells i recomanacions perquè durant el període de lactància la mare consumeixi una alimentació sana i equilibrada pel seu bé i la del seu bebè.

L'OMS recomana a les mares que alletin als lactants de manera exclusiva durant els sis primers mesos, per a aconseguir un creixement, un desenvolupament i una salut òptims. Una vegada transcorregut aquest període, es recomana oferir-los altres aliments complementaris i continuar la lactància fins als dos anys i fins i tot més.

Ha de seguir unes pautes que mantinguin una dieta inspirada en la Dieta Mediterrània, limitant el consum del sucre, els dolços i els greixos o productes altament processats.

No obstant això, els requeriments energètics d'una dona lactant augmenten en haver disminuït les seves reserves nutricionals. La formació del cos del bebè es nodreix de la mare i baixa les reserves de minerals com el calci, el magnesi entre altres. Les dietes hipocalòriques no són gens aconsellables de per si.

Què ha de contenir l'alimentació d'una mare lactant?

  • La fruita i les verdures, així com els cereals integrals i la patata són aliments molt recomanats.
  • Les proteïnes procedents del pollastre, ous, llegums, peix i carn bovina magra, així com grasses saludables que té l'oli d'oliva, la fruita seca, les llavors, alvocats i peix blau. De tot l'esmentat, el peix blau és del que no cal abusar, malgrat ser aconsellable per al desenvolupament del bebè.
  • L'important és cuidar les reserves del que s'esgota amb la lactància, com el calci. Per a això és molt recomanable el consum de productes lactis, llet iogurt i formatge, així com de fruita seca, tofu llavors de sèsam i verdures verdes.
  • Consumir sal iodada i peix és aconsellable per a aportar-li iode al lactant.
  • Per a ajudar a la formació de la llet materna cal no oblidar d'ingerir més quantitat d'aigua, en forma d'infusions, brous, sopes o sucs.
  • Seguir sempre els consells nutricionistes d'algú expert en la matèria amb una bona informació evitarà una possible toxicitat al lactant. I mai auto prescriure's medicines ni que siguin naturals.

És important recordar que tant l'alcohol, la nicotina i uns certs medicaments passen a la llet materna i unes certes substàncies estimulants com el cafè i la xocolata també, per la qual cosa no és recomanable el seu consum.

Només en el cas d'observar repetidament que el bebè mostra molèsties (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet) després del consum d'alguna mena d'aliment, pot ser convenient evitar-lo.

Finalment, s'aconsella evitar el consum d'aquells aliments que puguin ser desencadenants d'al·lèrgies segons hi hagi antecedents familiars.

I en tot cas, sempre que hi hagi dubtes, millor consultar-ho a llevadores expertes en lactància, o estar adherida a un grup de mares lactants en els quals es comenta i es comparteixen experiències que són les més pràctiques a la realitat.

Per a l'empresa, triar bé als seus proveïdors és clau per a aconseguir protegir les dones gestants de la seva plantilla.

S'ha de tenir en compte que, alguns proveïdors d'assegurances de salut col·lectiva, proporcionen, a més de l'assistència mèdica habitual, com són les consultes i revisions mèdiques ginecològiques.

Altres atencions mèdiques específiques per a la dona i no menys importants, que també és interessant valorar, són les següents:

GINECOLOGÍA: examen anual diagnòstic precoç de malalties de mama i úter, HPV ONCOTEC, Citologia ginecològica, Mamografies a dones majors de 40 anys cada 2 anys, Test Amnisure, Vacuna del Virus Papil·loma Humà, Test no invasiu diagnòstic prenatal (Neobona), Visites i proves durant l'embaràs.

OBSTETRÍCIA: Classes de preparació al part.

PROGRAMES D'ATENCIÓ A LA DONA GESTANT: Línies d'atenció directa a l'embarassada les 24 hores del dia, Rehabilitació del sòl pelvià, Programes dental per a la dona gestant, Atenció postpart en la Llar.

PLANIFICACIÓ FAMILIAR: Implantació del DIU, Lligadura de trompes, Vasectomia Diagnòstic de la infertilitat i esterilitat, Conservació Cèl·lules Cordó Umbilical, Reproducció assistida.

I posteriorment al naixement del bebè en PEDIATRIA: els exàmens de salut per a nounats i les consultes periòdiques per al desenvolupament infantil. Otoemisions acústiques.

Triar un bon proveïdor de serveis d'atenció sanitària és donar la millor tranquil·litat a la nostra plantilla.

És fonamental que la proposta d'accions i iniciatives de salut que es duguin a terme connecti amb les noves necessitats dels empleats.

L'assessorament necessari per a aconseguir l'èxit en la seva implementació és una premissa transcendental en un context com l'actual.

Si tens dubtes de com implementar un pla de salut en la teva empresa, en Dracma tenim l'experiència per a ajudar-te.

Font d’informació