Accessibility Tools

Skip to main content

Un congrés a l’alçada

Un congrés a l’alçada

 congresdedonesdempresa 2

Els va venir d’un dia, sí d’un dia. Catorze dones ponents moderades per quatre, en taules virtuals; una conferenciant central amb el recent premi Dona TIC2020 sota el braç; un taller experiencial, bàlsam al cap de dues hores davant la pantalla; dues convidades d’honor amb trajectòries professionals, més que provades; dues professionals guardonades d’enguany; quatre dones institucionals a l’obertura i tres a la cloenda que aplaudien la destresa d’un equip de dones usuàries de la digitalització de la FEGP; i una presentadora. Més de trenta dones, van fer del 6è Congrés Dones d'Empresa un espai de reflexió, d’idees i possibles sinèrgies tal com volia el seu grup impulsor. Programat per ser híbrid, presencial i telemàtic, dijous es va reprogramar tot per convertir-lo online. Generant el canvi en tecnologia. Inspira’t!, amb voluntat d’aplegar talent femení al voltant de la tecnologia, va acabar sent una mostra d’adaptació a les circumstàncies adverses, mantenint la trobada de coneixement i valor en streaming. Va ser un plaer participar-hi i posar el meu granet de sorra a la reflexió sobre Les noves amenaces del segle XXI, els Ciberriscos. Com va dir el conseller Jordi Puigneró a la cloenda, el nostre país ha d’estar preparat per ser un país digital, (si no, no serem un país social), i la dona hi te un paper fonamental per aconseguir-ho. Com va dir Joana Barbany, a Catalunya l’economia digital està donant feina a 125.000 treballadors de 16.000 empreses havent produït uns 10.000 nous llocs de treball tot i la crisi del Covid19. S’ha de treballar per que siguem cibersegurs i la dona s’ha d’inspirar en aquest canvi i participar-hi.

congresdonesdempresa3 congresdedonesdempresa 1

En aquesta societat, la dona ha estat invisible en les moltes aportacions que ha fet al món de la ciència com va dir Núria Salán. Ens han dit tota la vida que, la tecnologia no es cosa de dones i des de Maria la Jueva (S.III) que va ser la primera dona alquimista de la història, inventora del bany maria, atribuint-li processos com la destil·lació, la sublimació, la filtració, la dissolució i la calcinació..., seguint amb Hypathia d'Alexandria 380-415, una de les primeres dones matemàtiques de la història; Hildergada de Bingen (S. XI-XII) la primera persona en el món de qui es conserva una composició musical; Josephine Cochrane (1886) inventora nord-americana del rentavaixelles; Mary Anderson (1866 – 1953) al 1903 se li va concedir la primera patent per l’invent del eixugaparabrises; Beulah Lousie Henry (187-1973) enginyera, coneguda com “Lady Edison” se li atribueix al voltant de 100 invents amb 49 patents; Hedy Lamarr (1914-2000) famosa actriu, superdotada enginyera que va registrar una patent sobre desplegament d’amplada de banda i del sistema de transmissió precursor de l’actual GPS, essent el seu invent el que va permetre desenvolupar la tecnologia Wifi i Bluetooth; etc. Us podeu creure que no hi ha cap referència d’elles als llibres de text?

Al nostre Estat, des del 1872 en que Elena Maseras (1853-1905) va ser la primera dona matriculada a la facultat de medicina de la Universitat de Barcelona, fins el 1910 que es va permetre l’accés lliure de les dones a la universitat, les dones han passat moltes dificultats per reivindicar el seu dret al coneixement, el treball i la seva aportació igualitària a la societat.

Per últim, només citaré a Margaret Hamilton (1936-) enginyera informàtica creadora del software que va enlairar l’Apolo a la dècada dels 60. I hem d’haver esperat fins l’any 2009 per què Elinor Ostrom (1933-2012) fos la primera dona en guanyar un Premi Nobel d’Economia, premis instituïts des del 1895. Més de 100 anys.

Com hagués estat la historia si les dones haguéssim estat més influents en el esdevenir del nostre planeta?

És evident que la Igualtat i Diversitat és una assignatura pendent en la societat i que fins que les noies, des de la seva infantesa, no tinguin com a referents a dones de molta vàlua en qui poder emmirallar-se, serà molt difícil que la dona aconsegueixi estar on es mereix, rebent la remuneració justa al seu treball i aportació, i se la respecti i reconegui.

La vinculació i suport és vital per les dones que treballen en sectors tan masculinitzats com són els tecnològics. Hi ha molta feina a fer en molts sectors, però en el de la innovació i la transformació digital aquests són vitals, si volem avançar cap a nous models d’organització i de gestió de lideratge.

Ànims joves del present!