Accessibility Tools

Skip to main content

Explosió a la planta petroquímica de Tarragona: com respon l’assegurança?

Explosió a la planta petroquímica de Tarragona: com respon l’assegurança?

L'explosió de dimarts passat a l'empresa petroquímica Iqoxe, situada al polígon industrial de la Canonja (Tarragona), s'ha saldat amb tres persones mortes, un ferit greu i altres lleus. La desgràcia podria haver estat molt pitjor veient com les restes del reactor que va detonar s'han escampat pels voltants. Algunes d'aquestes peces són de grans dimensions i van volar com si fossin metralla. Va ser precisament una tapa metàl·lica, d'uns 800 quilos, que va acabar amb la vida d'un veí de Torreforta a gairebé tres quilòmetres de la zona zero, segons publica La Vanguardia

Peces com a metralla

Els Mossos d’Esquadra han inspeccionat les instal·lacions de l’empresa  mentre continuen recollint denúncies de particulars que asseguren que l'explosió va causar danys materials en els seus habitatges o locals. Aquests restes i els seus efectes són responsabilitat d’Iqoxe i seria aquesta empresa petroquímica l'encarregada de recollir-les. Hi ha trossos metàl·lics a diversos quilòmetres a la rodona, tal com constaten els veïns en les xarxes socials. Els han trobat en terrats, camps de futbol i zones rurals on els metalls van caure. Alguns d'ells han causat importants forats a terra, aparadors i façanes d'edificis. Sorprenentment, els Mossos d'Esquadra no tenen constància que hi hagi alguna persona ferida per la 'metralla' més enllà del veí mort a Torreforta.

 EOVo idXkAQMJoI

EOVo955XUAAtnia explosion tarragona

Una empresa sancionada per Inspecció de Treball

D’altra banda, la Inspecció de Treball de Catalunya ha revelat que l'empresa on dimarts es va produir l’explosió mortal ha rebut en els últims anys quatre sancions, que oscil·len entre els 2.000 i els 8.000 euros. La companyia va ser multada per diversos incompliments de normativa. A més, la Inspecció de Treball ha avançat que portarà a terme una investigació a fons sobre aquest accident, en què han mort tres persones i set han quedat ferides de diversa consideració. El conseller de Treball de la Generalitat, Chakir El Homrani, ha assegurat que la Inspecció de Treball anirà "fins al fons per aclarir les causes i les responsabilitats d'un accident molt greu".

L’opinió de l’expert en assegurances

L’accident deixa moltes preguntes per respondre, sobretot pel que fa a les responsabilitats i qui les ha d’assumir. Rafael Nadal, enginyer industrial superior i corredor d'assegurances, explica a l'entrevista al portal adn del Seguro  quin és el paper del sector assegurador després de l'explosió ocorreguda dimarts a Tarragona:

Què és l'òxid d'etilè

És un gas inflamable a temperatura i pressió normal, el vapor barrejat amb l'aire és explosiu. La seva temperatura d'inflamació al contacte amb una flama és -18 °C, la temperatura d'ignició (sense presència de flama) és de 429 °C i el punt d'ebullició és d’11 °C. El risc que suposa aquest producte, en una escala de 0 (sense risc) a 4 (màxim risc), és de 2 per a la salut, 4 d’inflamabilitat i 3 de reactivitat. L'òxid d'etilè s'utilitza com a reactiu per a l'obtenció d'altres compostos, emprant-se per a la fabricació de plàstics i polímers. També pot servir com a desinfectant i usar-se en pesticides ja que, a l'evaporar molt ràpidament, no afecta els aliments ni a les persones.

No obstant això, el contacte directe amb aquest producte pot ocasionar irritacions i problemes en el sistema nerviós. A l'empresa IQOXE la producció anual d'aquest òxid era de 140.000 tones anuals, utilitzant-se el 50% per a la fabricació de glicol (anticongelant per a vehicles) i la resta per a altres productes com el polímer PET (plàstic molt usat en envasos de begudes).

Com respon l'assegurança en aquesta situació

Pel que fa a l'actuació de les possibles pòlisses implicades, per part del de la Comunitat de Propietaris i la de la Llar, aquestes poden contemplar la cobertura per impacte o per efecte d'una explosió, sense oblidar que, amb posterioritat, aquest subrogarà al causant. Per tant, això suposa que el causant hauria de fer front als danys per l'explosió, el posterior incendi i les reclamacions que rebi a través de la seva pòlissa de Responsabilitat Civil. Finalment, al tractar-se d'un producte que s'evapora ràpidament, les conseqüències contaminants de l'explosió vindran donades pels fums i gasos de l'incendi i per l'aigua bruta utilitzada en l'extinció. Això hauria de tenir-ho cobert amb una pòlissa de Responsabilitat Mediambiental.

També us convidem a llegir aquesta colpidora reflexió del geògraf i fotògraf Rafael López-Monné al digital www.fetatarragona.cat

https://www.fetatarragona.cat/2020/01/16/mes-perillos-que-letile/