No hi ha millor companyia en un viatge de negocis que un bon llibre i si pesa poc, millor. Un bon guionista permet que els personatges exposin les seves millors raons, va dir en César Martín al presentar el llibre "L'home del barret" de la Berta Jardí, dissabte passat, al marc incomparable del claustre de St. Francesc a Vilafranca del Penedès.
Una presentació impecable, que ens va animar a llegir-lo, resumida en quatre punts:
Exactitud amb la tria afectuosa dels adjectius descrivint fets sense valorar-los per part de l’autora.
Similitud amb l’època de ceramista que parteix d’una matèria prima de la més vulgar, fang o argila, per embrutar-se les mans i convertir-la en un objecte útil per menjar, tocant de peus a terra la realitat.
Concepte que desprèn la persona humana i destaca el caràcter individual del personatge, el seu entorn i l’atzar dels esdeveniments, descrivint la seva dignitat.
Ultima idea, i potser la més important, descriu la forma que els personatges encaren la vida, mirant-la cara a cara preservant la seguretat dels seus i ressaltant la virtut de la seva fortalesa.
Berta Jardí narra la vida d'un germà de la seva àvia paterna, amb la documentació trobada a casa. "L'home del barret" és el títol d'un quadre d’en Miró que també n'hi diuen "el xofer" que ha tingut una trajectòria lligada als cotxes i als cavalls i que l’ha immortalitzat al ser retratat per el geni als seus 25 anys d'edat. Un relat ideal per llegir en un viatge de negocis amb llargues esperes.
La vida d'un home a la Barcelona de principis de segle XX amb l’Eixample en construcció, l’amistat amb en Joan Miró, l’amor amb Lola Anglada, el sacerdoci tardà, etc.
Un senzill però deliciós llibre en català que desitgem sigui traduït a altres idiomes, entre ells el castellà.