BLOCKCHAIN, el diner, passat, present i futur

BLOCKCHAIN, un viatge per la història monetària amb la tecnologia més disruptiva que ha existit mai, va ser la ponència que ahir vespre al restaurant Ceferino de Vilanova i la Geltrú ens va donar el Sr. Anton Gasol, degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya en el quart Sopar-Col·loqui del GREC, Grup d'Estudis Econòmics de la FEGP Federació Empresarial del Gran Penedès. Un plaer presentar-lo i escoltar-lo. IMG 20181031 WA0002

Ens va explicar que Blockchain és la tecnologia que Satoshi Nakamoto, un personatge anònim, va definir per crear la moneda virtual Bitcoin. Ja al 2008 Nakamoto va descriure en un article, un sistema persona a persona, peer-to-peer (P2P) de diner digital, fins que al gener del 2009 va fer el llançament inicial d’aquesta criptomoneda pionera. Gasol ens va donar tota mena de detalls de la seva evolució i elogis que va rebre el seu inventor, entre ells el premi a la Innovació de The Economist al octubre del 2015. Que van qualificar com una invenció Sense Límits que podria alterar radicalment el sistema financer internacional, eliminant la necessitat de tercers de confiança com els banc centrals, en la transmissió del diner, abaratint el seu cost i podria atraure a aquells que defensen la privacitat. Nominat i rebutjat al Premi Nobel d'Economia 2016 degut a no voler sortir de l’anonimat.

Blockchain farà de les transaccions el que Internet va fer amb la informació. Estem entrant en l’era de l’Internet de Valor. Revistes de gran prestigi com la MIT Technology Review i la Harvard Business Review diuen que aquesta tecnologia serà la segona revolució digital i la qualifiquen com la revolució silenciosa. Des del 2009 que va aparèixer, el blockchain o “cadena de blocs”, donarà un nou patró econòmic basat en la descentralització de la confiança, amb la que tots podrem intercanviar bens i serveis sense necessitat de tercers.

Ja estan sorgint moltes aplicacions que van més enllà de les monedes virtuals. S’ha incorporat una nova funcionalitat coneguda com contracte intel·ligent o Smart Contract que permet, no solament registrar en el llibre de major una transacció sinó un contracte o conjunt de transaccions susceptibles de ser executades en el futur. 

Serà la revolució de les transaccions, fent-les ràpides, amb abast global, segures, més privatives, amb informació més transparent i incorruptible, fent un món més descentralitzat per qualsevol tipus de transacció.

Blockchain és en definitiva un llibre immodificable i compartit per registrar l’historial de transaccions. Impulsa una nova generació d’aplicacions transaccionals que estableixen confiança, responsabilitat i transparència, des de contractes fins a escriptures i pagaments.

La tecnologia del Blockchain està basada en quatre fonaments, ens va dir, el registre compartit de les transaccions (Ledger), el consens per verificar-les, un contracte que determina les seves regles de funcionament i la criptografia.

Alguns Blockchain són públics on hi podrà accedir tothom mitjançant els seus permisos corresponents i d’altres privats on es necessitarà tenir permís per accedir, llegir o agregar informació.

Els ministres de finances i governadors dels bancs centrals de França i Alemanya han demanat al president dels G-20 que inclogui a l’agenda el Blockchain, les criptodivises i les ICO i s’emeti un informe del FMI que analitzi les implicacions de les divises virtuals per l’estabilitat financera per poder avançar en una regulació transfronterera.

Buscant blockchain privats puc dir que de fet ja hi ha companyies d’assegurances que s’han iniciat en aquesta innovació. Allianz s’ha integrat en el projecte ebroker blockchain NET innovant i recolzant el desenvolupament i cooperació amb els seus brokers. Chubb espera digitalitzar encara més els seus productes i serveis, específicament les seves línies de negoci de transport, aprofitant els beneficis de les tecnologies de blockchain. Els proveïdors de serveis de salut i les empreses beneficiàries, com Cigna, estan invertint fortament en solucions tecnològiques d'última generació per preparar-se per al futur. Els pacients obtenen millors rendiments en les reclamacions d'assegurança i els assistents reben un pagament més ràpid. La inversió futura en tecnologia de blockchain ha de crear una indústria de manteniment de registres encara més precisa i resistent. Grans grups de la mediació com Grupo PSN s’incorpora a la xarxa  blockchain Alastria. La promotora Metrovacesa posarà un canal alternatiu de compravenda d’immobles basat en   la tecnologia Blockchain amb qui participa Gran Thornton com auditors dels Smart Contract i Brickex plataforma que facilita la transacció. JLL aplica de forma pionera el blockchain a les taxacions immobiliàries.  La Fundació Valenciaport ja signa contracte de logística, transport i entrega d’articles així com operativa duanera i ordres de pagament amb la tecnologia blockchain. Entre molts altres exemples.

Què és més insegur que portar diner efectiu a la butxaca per que et robin?, o quants casos de corrupció hi ha com el dun empleat del Registre de la Propietat  que va suplantar la identitat dun propietari apropiar-se indegudament dun be immoble?, o quants països hi ha on no hi ha diner efectiu en circulació, o està a punt de desaparèixer, com Dinamarca, Suècia, Canadà, etc..?. van ser algunes de les respostes a dubtes com, la lentitud en l’adaptació de la ciutadania, la seguretat que dona els fedataris públics davant la signatura d’un contracte o escriptura, qui es fa responsable, la possible pèrdua del codi d’accés personal i intransferible, la volatilitat de les criptomonedes i la seva quantia limitada, entre altres, que van ser debatuts en un distès sopar - col·loqui on vaig tenir el plaer de presentar i moderar on vam tenir l’oportunitat d’intercanviar coneixement de forma molt enriquidora.

Esperem i desitgem que la nova era de l'Internet de Valor serveixi per millorar la qualitat de vida en tots sentits, eliminant la corrupció i fent del nostre Planeta un lloc on la riquesa sigui millor distribuida i la població visqui més feliç i en pau.

IMG 20181031 WA0001

0
0
0
s2smodern

9 DRACMA, SL
c/Igualada, 54
Vilafranca del Penedès
T - 93 892 16 50
F - 93 892 03 51
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account