NOVA REGULACIÓ DELS PROCEDIMENTS INCAPACITATS TEMPORALS INFERIOR A 365 DIES

El RD 625/2014, de 18 de juliol, regula determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de la seva durada, l’Ordre ESS/1187/2015 de 15 de Juny desenvolupa el RD 625/2014.

pag.26 4365062 business people builders nurses doctors

Quan entra en vigor?

A partir del pròxim 1 de desembre de 2015 es regirà per un nou sistema d'altes i baixes.

 

Resum de les principals novetats

1. Duració estimada de la baixa

Una de les principals novetats d'aquest nou sistema és que els metges que donin la baixa a un treballador hauran de detallar en el mateix comunicat de baixa la durada estimada del procés.

2. Tipus de processos d'incapacitat temporal en funció de la seva durada estimada

Hi ha quatre tipus de processos d'incapacitat temporal, segons la seva durada estimada:

• Procés de durada estimada molt curta: inferior a 5 dies naturals.
• Procés de durada estimada curta: de 5 a 30 dies naturals.
• Procés de durada estimada mitjana: de 31 a 60 dies naturals.
• Procés de durada estimada llarga: de 61 o més dies naturals.

Correspon al facultatiu, que emet l'informe mèdic de baixa i de confirmació, determinar en el moment de la seva expedició, la durada estimada del procés. El facultatiu podrà alterar aquesta durada estimada en un moment posterior, com a conseqüència de la modificació o actualització del diagnòstic o de l'evolució sanitària del treballador. A aquest efecte, emetrà un comunicat de confirmació que recollirà la nova durada estimada i, si escau, l'enquadrament del procés en un tipus diferent dels previstos en el paràgraf anterior.

3. Taules de duració òptima

A l'efecte d'assignar la durada estimada a cada procés, el facultatiu disposarà d'unes taules de durada òptima dels diferents processos patològics susceptibles de generar incapacitats, així com taules sobre el grau d'incidència dels mateixos en les diferents activitats laborals. Aquestes taules seran subministrades i revisades periòdicament per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

4. Processos d'incapacitat temporal en curs

L'ordre introdueix nous models de partes mèdics de baixa / alta i de confirmació de la incapacitat temporal, que s'utilitzaran pels processos d'incapacitat temporal que estiguin en curs, a partit de la data indicada de entrada en vigor (1 de desembre de 2015) i no hagin superat els 365 dies malgrat que la periodicitat i les dades obligatòries seguiran els exigits per la normativa anterior.

5. Partes de confirmació de baixa

Els treballadors ja no hauran d'anar al Centre de Salut cada 7 dies a recollir el parte de confirmació de baixa; es realitzaran d'acord a unes taules orientatives segons la patologia del treballador, edat i activitat laboral en els següents terminis:

• Baixes amb durada inferior a 5 dies: en el mateix acte mèdic, s'emetrà parte de baixa i d'alta amb la data estimada de recuperació.

• Baixes entre 5 i 30 dies: en el moment d’emetre el comunicat de baixa es consigna la data de la revisió mèdica en 7 dies com a màxim; després d'aquest comunicat de confirmació, els posteriors es realitzaran cada 14 dies.

• Baixes entre 31 i 60 dies: també s'emetrà parte de baixa, amb revisió abans de 7 dies; si es confirma la baixa, els partes de confirmació successius s'han d'emetre cada 28 dies.

• Baixes superiors a 61 dies: després del comunicat de baixa, hi haurà una revisió abans de 14 dies; si es confirma la baixa, els partes de confirmació s'expediran cada 35 dies

6. Compareixença del treballador

Els treballadors hauran de comparèixer als reconeixements mèdics; en cas de no anar-hi, es podrà suspendre cautelarment la prestació econòmica.

7. L’empleat

Té 3 dies per entregar còpia dels partes de baixa i confirmació. I 24 hores per presentar el parte d’alta.

8. Qui pot donar l’alta?

Segueix tenint l’ultima paraula el metge de la sanitat pública, però la nova normativa reforça el paper de les mútues en el seguiment al treballador.

0
0
0
s2smodern

9 DRACMA, SL
c/Igualada, 54
Vilafranca del Penedès
T - 93 892 16 50
F - 93 892 03 51
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account